“Oh, rond het maar af op honderdvijftig euro… Kan ik pinnen?”  In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. Een vriendelijk gebaar van de gast maar gaat dit bedrag ook echt naar de werknemers? Veel te vaak verdwijnt fooi na het pinnen op een ‘hoop’ en gaat de werkgever ermee vandoor. Zo werkt het niet!

Steeds minder gepind

Euromunten, tientjes en vijftigjes, Nederlanders gebruiken ze steeds minder. Er wordt vaker gepind en steeds minder contant betaald. Steeds meer horecazaken kiezen ervoor om contant geld de deur te wijzen en alleen nog maar betalingen met de pin te accepteren. Hoeveel horecazaken precies zijn overgestapt op cashless is niet bekend – volgens schattingen circa 5 procent -, wel is duidelijk dat dit een toenemend aantal is. Al zal dit aantal dankzij de coronacrisis nog hoger zijn geworden.

Heb jij al een fooienbeleid?

Maar hoe werkt het nou precies met de fooi dan? Er zijn namelijk geen vaste regels omtrent fooi. Dat maakt het soms ook lastig voor werknemers om fooi te eisen. Ga als team het gesprek aan en zorg ervoor dat jullie zicht krijgen op het fooienbeleid. Hoe?

Vaak worden de fooien daarom door alle medewerkers verzameld in een tippot. Dan kan het geld aan het einde van een dienst of een afgesproken periode worden verdeeld onder alle medewerkers. Maar er zijn ook horecaondernemers die ervoor kiezen om ieder z’n eigen verdiende fooiengeld te laten houden, met de achterliggende gedachte dat dit iedere medewerker aanzet om zo goed mogelijk zijn of haar best te doen.

Of het geld nu onderling verdeeld wordt of direct naar de persoon gaat die de tip in ontvangst heeft genomen, de meeste horecabazen kiezen ervoor om de verantwoordelijkheid van de (verdeling van de) fooien bij de medewerkers te leggen. Niet alleen omdat hij er dan zelf geen omkijken naar heeft, maar vooral omdat het dan buiten het loon en dus de salarisadministratie valt en hij er zodoende geen loonbelasting, premies, volksverzekeringen en vakantiegeld over hoeft te betalen

Meer weten over horeca administratie?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en verschillende tarieven. Daarnaast kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.